Web Analytics Made Easy - Statcounter

طی 4 ماه نخست سال جاری واردات تایر به نسبت سال گذشته با 2.5 برابر افزایش همراه بوده که پائین بودن قیمت این تایرها در عین بی کیفیتی بر این موضوع دامن زده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کار ایرانی، در حال حاضر با توجه به اینکه بیش از 19 میلیون خودرو در سطح کشور در حال تردد است و هر خودروی سواری به طور متوسط سالانه یک و نیم تایر مصرف میکند بنابراین می‌توان نتیجه گیری کرد سالانه چیزی بیشتر از 400 هزار تن تایر در کشور مصرف می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به این آمار و ارقامی که از سوی انجمن وارد کنندگان تایر مطرح شده میتوان گفت تایر جزء محصولات استراتژیک در کشور ما به حساب می‌‌آید که توان تولید ما در این عرصه و همچنین میزان وارداتی که در این حوزه صورت میگیرد بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

به همین منظور واردات بی رویه یکی از مسائلی است که باعث شده تا صنعت تایر در کشور طی سال‌های گذشته بیشتر از قبل با مشکلات و معضلات پیچیده‌ای روبرو شود علاوه بر اینکه تایرهایی که بصورت قاچاق وارد کشور می‌شوند امنیت و سلامت لازم را نیز برای استفاده در مسیرهای طولانی و بین شهری را دارا نمی‌باشند.

علاوه بر واردات بی رویه بدهی بیش از 300 میلیارد تومانی خودرو سازان از دیگر معضلات جدی است که صنعت تایر سازی در کشور را با بحران‌های بسیار جدی مواجه کرده که اگر مسئولین برای 2 موضوع واردات بی رویه و عدم نقدینگی تایر سازان که ناشی از معوق شدن مطالباتشان است، فکری نکنند تا چند سال آینده شاهد خواهیم بود که صنعت تایر سازی کشور نیز مثل برخی صنایع که در حال حاضر رو به تعطیلی رفته اند تعطیل خواهد شد.

بدهی خودروسازان به تولید کنندگان تایر این صنعت را با بحران مواجه کرده

اسکندر ستوده مدیرعامل مجتمع صنایع لاستیک یزد با اشاره به اینکه تایر یک کالای استراتژیک است و باید در زمینه تولید آن خودکفا باشیم، اظهار داشت: چون تایر کالایی استراتژیک به حساب می‌آید باید در زمینه تولید آن به خودکفایی برسیم و استقلال اقتصادی خود را تقویت کنیم.

وی ادامه داد: خوشبختانه تا کنون در رابطه با صنعت تایر فعالیت‌های بسیار خوبی صورت گرفته و در حال حاضر حدود 9 کارخانه فعال در این زمینه مشغول به تولید هستند و چند پروژه احداث کارخانجات تولیدی تایر دیگر هم در دست اقدام است.

مدیرعامل مجتمع صنایع لاستیک یزد با بیان اینکه 9 کارخانه فعال در حوزه تولید تایر چیزی حدود 75 درصد نیاز داخلی کشور را تامین می‌کنند، عنوان کرد: متاسفانه واردات تایر در کشور ما بدون هیچ مدیریت و نظارتی صورت می‌گیرد در حالی که ما در بسیاری از سایزهای تایر مثل رینگ‌های 13، 14 و یا 16 اصلا نیازی به واردات نداریم و تنها در برخی از خودروهای جدید شاید نیاز اندکی برای واردات احساس شود و در غیر اینصورت توان تولید سایر سایزهای تایر در کشور خودمان وجود دارد.

ستوده با عنوان اینکه در 4 ماه اخیر امسال میزان واردات لاستیک تا 2.5 برابر نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، گفت: بیشتر این حجم از واردات تایر از کشورهایی همچون چین و هند با کیفیت‌هایی بسیار پائین صورت می‌گیرد اما موضوعی که در این میان جای تاسف دارد این است که حجم کثیری از این واردات توسط خودروسازان داخلی خودمان صورت می‌گیرد البته زرنگی خودروسازان در این میان این است که خود به صورت مستقیم اقدام به واردات نمی‌کنند و با مذاکره با برخی وارد کنندگان واردات تایر با حجم‌های بسیار بالا را انجام می‌دهند.

وی با بیان اینکه واردات تایر در سالی که مقام معظم رهبری آن را به نام اقتصاد مقاومتی؛تولید و اشتغال نامگذاری کرده‌اند توجیه عقلانی ندارد، اظهار داشت: این منصفانه نیست در صنعتی که 15 هزار نفر به طور مستقیم در آن مشغول به کار هستند تعطیل شود اما تولید کنندگان چینی و هندی از این بازار بیشترین سود و استفاده را ببرند کمااینکه تاکنون چند کارخانه تولیدی فعال در این بخش به خاطر واردات بی رویه با کاهش تولید مواجه شده است.

مدیرعامل مجتمع صنایع لاستیک یزد با توجه به اینکه صنایع در کشور ما به یکدیگر متصل هستنند، عنوان کرد: حدود 60 درصد از مواد اولیه ای که در کارخانه ما مصرف می‌شود داخلی است و خب اگر واردات بی رویه باعث تعطیل شدن فعالیت تولیدی کارخانه‌‎‌هایی امثال ما شود قطعا صنایع و کارخانجاتی که در تامین مواد اولیه کارخانجات ما موثر بودند ضربه خواهند خورد.

ستوده ادامه داد: به جرات می‌توان گفت تایرهایی که در داخل کشور تولید می‌شوند به مراتب کیفیتی بسیار بالاتر از تایرهای چینی و هندی دارند و حتی می‌توان تضمین داد که برخی از تایرهایی که در کشور ما تولید می‌شوند حتی از نمونه های اروپایی هم کیفیتی بالاتر و با قیمتی بسیار پایین تر از نمونه خارجی خود هستند.

وی با عنوان اینکه مزیت استفاده از تایرهای ایرانی برای مصرف کنندگان شناسنامه دار بودن آن است، بیان داشت: شناسنامه دار بودن به این معنا است که وقتی مصرف کننده اقدام به خرید تایرهای ایرانی می‌کند می‌داند که این تایر تولید کدام شرکت است و خدمات پس از فروش آن چگونه عرضه می‌شود.

مدیرعامل مجتمع صنایع لاستیک یزد با بیان اینکه بدهی‌های سنگین خودروسازان به صنعت تایر تولید کنندگان این بخش را با معضلات جدی روبرو کرده است، گفت: یکی از اصلی ترین مشکلات ما در صنعت تایر کمبود نقدینگی است طوری که حتی برای خرید مواد اولیه با مشکلاتی مواجه هستیم و بیشتر نقدینگی‌های ما در خودروسازی‌های کشور انباشت شده و به دلیل بالا رفتن حجم بدهی‌های خود و عدم تمایل برای پرداخت آن اقدام به واردات تایرهای خارجی می‌کنند که البته قطعا به تولید کننده خارجی هم پول پرداخت می‌کنند اما برخی شنیده ها حاکی از اینست که خرید‌های خود از تولید کنندگان خارجی را بصورت اقساط انجام می‌دهند و استقلال اقتصادی کشور را فدای مسائلی می‌کنند در برابر چنین موضوعات از درجه اهمیت بسیار پائین تری برخوردار است.

قیمت پائین تایرهای چینی کمر تولید کنندگان داخلی را شکسته

سید جواد شهیدی مدیر تولید یکی از شرکت‌های تایر سازی در کشور با اشاره به معضلاتی که واردات بی رویه برای این صنعت بوجود آورده است، اظهار داشت: قیمت پائین تایرهای چینی و هندی که وارد بازار شده‌اند باعث شده تا تقاضا برای تایرهای داخلی کاهش پیدا کند.

وی با عنوان اینکه تمام تایرهایی که وارد بازار می‌شوند باید استانداردهای لازم ایمنی و کیفیت را که از سوی ارگان‌های نظارتی تعیین شده را دارا باشند بیان داشت: امنیت و کیفیت تنها مواردی هستند که تایرهایی را که به صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند فاقد آن هستند اما به خاطر قیمت پائینی که دارند وارد بازار مصرف می‌شوند.

مدیر تولید این شرکت تایرسازی با عنوان اینکه حتی قیمت پایین تایرهای بی کیفیت باعث شده تا خودروسازان داخلی ما هم گاها از این نوع تایرهای استفاده کنند، افزود: اگر نظارتی دقیق روی استانداردهای لازم مورد نیاز برای تایر در کشور ما رعایت شود علاوه بر اینکه تایرهایی که بصورت قاچاق وارد کشور می‌شوند مجوز ورود پیدا نمی‌کنند بلکه بسیاری از تایرهایی هم که بصورت قانونی وارد کشور ما می‌شوند استانداردهای لازم را کسب نخواهند کرد.

انتهای پیام/ر

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۷۸۳۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عادت‌هایی که خواب راحت را از شما می‌گیرند

آفتاب‌‌نیوز :

برای اینکه فردی سرحال و پرانرژی از خواب بیدار شود، هر شبانه روز به چند ساعت خواب عمیق نیاز دارد. در حالی که کیفیت خواب با افزایش سن کاهش می‌یابد، اما بسیاری از جوانان نیز مشکلات خواب را گزارش می‌کنند.

داشتن خواب باکیفیت، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود می‌بخشد، خطر ابتلا به دیابت و بیماری قلبی را کاهش می‌دهد، از استرس می‌کاهد و خلق و خو و تمرکز را نیز بهبود می‌دهد.

همچنین برخی عادات مخرب هم بر کیفیت خواب افراد تاثیر می‌گذارند که آگاهی از آن‌ها و مدیریت صحیح این عادت‌ها می‌تواند مفید و در بهبود سلامت کلی فرد موثر باشد.

در ادامه به نقل از نشریه "هندوستان تایمز" به برخی از این عادات اشاره می‌کنیم:

* استفاده از تلفن همراه قبل از خواب

نور آبی که از صفحه نمایش تلفن همراه شما ساطع می‌شود، کیفیت خواب را تحت تاثیر قرار می‌دهد. نور آبی می‌تواند تولید ملاتونین در بدن را که هورمون اصلی کنترل کننده چرخه خواب و بیداری است، مختل کند. ملاتونین ناکافی می‌تواند باعث بی خوابی، حساس شدن و خواب آلودگی در طول روز شود.

* خوردن مقدار زیادی غذا قبل از خواب

خوردن یک وعده غذایی پر حجم کمتر از یک ساعت قبل از خواب می‌تواند بر کیفیت خواب تاثیر گذاشته و به خواب رفتن را مشکل کند.

* مصرف بی رویه کافئین

مصرف بیش از اندازه قهوه منجر به اختلالات خواب می‌شود. کافئین محرکی است که می‌تواند به خواب رفتن را سخت کند.

* قرار نگرفتن در معرض نور طبیعی

زمانی که خود را از نور خورشید محروم می‌کنیم، سطح ملانین را کاهش می‌دهیم. ملانین، ملاتونین را می‌سازد که به چرخه خواب کمک می‌کند.

* بی توجهی به افزایش استرس 

سطوح بالای استرس با طولانی شدن مدت زمان به خواب رفتن و اختلالات خواب مرتبط است. کم خوابی سیستم واکنش بدن به استرس را تحریک می‌کند و منجر به افزایش هورمون‌های استرس، یعنی کورتیزول می‌شود که بر خواب تاثیر می‌گذارد.

منبع: خبرگزاری برنا

دیگر خبرها

  • عادت‌هایی که خواب راحت را از شما می‌گیرند
  • بهترین تلویزیون های ساخت داخل و با گارانتی
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • رصد بازار حبوبات در استان یزد
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»
  • پیش‌بینی قیمت‌ها در بازار خودرو؛ وارداتی‌ها گران‌تر می‌شوند؟!
  • قیمت گذاری دستوری، باعث افزایش قیمت لاستیک می‌شود
  • قیمت گذاری دستوری بیشتر باعث افزایش قیمت لاستیک می شود
  • کمبودی در توزیع لاستیک خودرو‌های سواری نداریم
  • صادرات دام راهکاری برای ایجاد رونق صنعت دامپروری